CIBETKOVÁ KÁVA KOPI LUWAK
Jedna z nejdražších káv na světě.
Kávu Kopi Luwak (kopi=káva a luwak znamená v indonéštině cibetka) uvedla na trh koncem devatenáctého století (údajně) rodina Widjajů z Jakarty.
Zvláštní chuť a aroma tato káva získává tím, že zrna procházejí trávicím traktem cibetky, kde vlastně proběhne určitý proces fermentace. Takto fermentovaná zrna ztratí původní hořkost a po vyloupání a pražení získají zvláštní jemnou chuť a příjemné aroma. Velice důležité pro získání výjimečné chuti a aroma je také správný způsob pražení a přípravy kávy. Pravá káva Kopi Luwak by měla být jen středně pražena. Při silnějším pražení zhořknou a ztratí svou jedinečnou chuť a aroma.
Proč je tato káva tak vzácná a ceněná je jednoduchý. Je to omezené množství této jedinečné kávy. Místní obyvatelé musejí propátrávat kávovníkové plantáže a hledat trus cibetek. Každý rok se takhle nasbírá jen několik málo stovek kil kávy.
Skutečností však je, že káva Kopi Luwak je mimo Indonésii mnohem populárnější než ve své vlastní zemi.
Ochutnejte a poznejte i vy nevšední a jedinečný zážitek s šálkem kávy Kopi Luwak.